ЗБОРИ ТРУДОВОГО КОЛЕКТИВУ. ЧАСТИНА 3

08.04.2017 17:42

       Роса С.Ф., вихователь, - Шановні колеги, всі ми добре пам’ятаємо один з пунктів програми Володимира Володимировича як кандидата на посаду директора нашого училища, в якому говорилось про те, що в разі обрання його директором, він збереже колектив, нікого переслідувати не буде, а тим більше звільняти з посад чи міняти на своїх людей.

       Як грім з ясного неба була звістка про те, що заступнику директора з НВихР Овсяннікову Валерію Миколайовичу не продовжується контракт, хоча зважаючи на його високоосвіченість, інтелектуальність, вміння працювати з дітьми, колегами, батьками, розв’язувати конфліктні ситуації, він мав би працювати на постійному місці, а не за контрактом. І вже зовсім «добило» те, що директор однією з причин назвав невинесення сміття учнями гуртожитку.

       На попередній педраді Ніна Миколаївна коротко пояснила ситуацію, але багато колег не зрозуміли суть справи. Сьогодні ми надаємо вам документи, які чітко вказують на те, хто має організовувати, контролювати і відповідати за господарські питання, в тому числі і за винесення сміття з гуртожитку. На жаль, серед них відсутній основний документ – це наказ про закріплення територій за прибиральницями, який готується заступником директора з господарської роботи кожного року і який ми просимо зробити ще з січня.

       Відсутність даного наказу є грубим порушенням чинного законодавства, позаяк зарплата прибиральницям виплачується в розмірі посадового окладу з доплатами в повному обсязі невідомо за які об’єми роботи і хто ці роботи повинен виконувати.

       До вашої уваги Наказ МОН від 06.12.2010 р. № 1204 «Про затвердження типових штатних нормативів ПТНЗ» зареєстрований в юстиції 25 січня 2011 р. №114/188852 зі змінами від 02.07.2012 р., в якому зазначено: «Прибиральник службових приміщень – 1 – на кожні 600 кв.м площі, що прибирається, без площ спальних кімнат гуртожитків». В гуртожитку є три прибиральниці.

       Посадова інструкція прибиральниць затверджена директором Романюком В.В. в 2015 р., на підписі стоїть печатка, де чітко в посадових обов’язках записано: «Прибиральниця виконує наступні обов’язки: п. 2.5. Очищає урни від паперу і промиває їх дезінфікуючими розчинами. п. 2.6. Збирає сміття і відносить його до встановленого місця». В Інструкції вказано також періодичність виконання основних робіт з прибирання приміщень: Наприклад, «Вологе прибирання (крім паркету) – Два рази на день». Мова не йде про «два рази в день», хоч би два рази на тиждень в учнівських секціях. Режим роботи працівників Луцького ВПУ на 2016-2017 рр. затверджено директором Романюком В.В. і погоджено головою профспілкового комітету Касянчук М.В., де в п. 29 вказано: «Прибиральниці службових приміщень (гуртожиток) - час роботи - з 8.30 до 17.00 та за окремим графіком чергування».

       Стає незрозумілим, чому в провалі питання організації господарської служби, до якої, до речі ще є багато претензій, винен не заступник директора з господарської роботи Шевчук О.Є, а заступник директора з навчально-виховної роботи. Відповідь, я думаю, очевидна для всіх.

       Валерій Миколайович знаючий і вимогливий керівник, а виховна робота – дуже відповідальна ділянка, яка потребує глибоких знань і великого вміння. І в кого воно може бути більше як не у людини, що є відмінником освіти, має безліч грамот і подяк, і яка з своєю появою в училищі в 1988 році нерозривно пов’язана саме з цією роботою. Вони вже на сьогодні як сіамські близнюки – розділи – і загинуть, виховна робота точно загине.

       Нам хтось подобається, хтось не дуже, а хтось і зовсім не подобається. Але перебуваючи на керівній посаді, Володимир Володимирович, потрібно жити інтересами училища і колективу, разом піднімати його престиж і авторитет.

       Кожній людині властиво помилятись, і зовсім не соромно визнавати свої помилки, бо лише сильні духом і чисті серцем можуть це зробити.

       Насамкінець хочу сказати, колеги, що сьогодні ми захищаємо не тільки Валерія Миколайовича, а й нас з вами, наше гарантоване право на роботу, волевиявлення, право мати власну думку і бути почутим.

       Ми не маємо права сьогодні сидіти тихенько і думати, що мене це не стосується, воно мені не потрібно, бо завтра можемо опинитися за Валерієм Миколайовичем в черзі на звільнення.

       Просимо прислухатись, Володимире Володимировичу, до думки колективу відмінити наказ про звільнення Валерія Миколайовича і перевести його на постійне місце роботи. Від цього і училище, і педагогічний і учнівський колектив тільки виграють.

       Васильчук М.І., викладач, - Валерій Миколайович любить і вміє працювати. Ми повинні в нього цьому повчитися. Його люблять учні. Він завжди намагався згуртувати колектив. Володимир Володимирович, ви неправильно розумієте роботу гуртків. Ви знаєте, які діти до нас приходять. І робота гуртків полягає не в тому, щоб навчити дітей співати і танцювати, а в тому, щоб залучати їх до цих гуртків. І хай фальшивлять чи не так рухаються в танці, ми повинні їм плескати, бо ця дитина, можливо, ніколи більше не вийде на сцену. А учні до нас приходять, щоб навчитися професії, а не співу чи танцям.

       А Ви, шановний, не ображайтесь на «завгоспа», у Вас манія величності. Я викладач, але коли мене називають вчитель, я не ображаюсь, бо чи викладач я чи вчитель, а я однаково добре роблю свою роботу. Яке те сміття і де б воно не було – це Ваша робота! Треба, щоб психологія помінялась. Директору треба піти на майстер клас до Хомік Г.Б. Повчіться в неї як працювати з контингентом.

       Володимир Володимирович, до Вас сьогодні багато звертались. Якщо ви продовжите контракт на 5 років – то це залишиться в сім’ї і далі не піде. Може краще тут поставити кратку. Подумайте.

       Романюк В.В., директор, - Я не звільняв Валерія Миколайовича, в нього закінчився контракт і він сам відмовився його підписати. Якщо ви виграєте суд, я стану перед Вами на коліна і попрошу вибачення.

       Стамбульська О.М., викладач, - 31березня була з Вами розмова. Я запитала, що буде після 30 червня. Ви сказали: «Я його заступником не візьму, він викладач від Бога, хай іде і викладає». Ви ж чуєте всі виступи колег. Ви зовсім не сприймаєте нашу позицію. Так не можна. Станьте над собою. Вас будуть більше поважати, якщо ви підпишете контракт на 5 років, як і Шевчуку О.Є. Ви сказали, що Ви підписали йому, бо знаєте його і ручаєтесь за нього, а ми всі ручаємося за Валерія Миколайовича, бо ми його знаємо. Ї

       Овсянніков В.М. – Володимир Володимирович, Ви сказали, що я купив звання «Відмінник освіти». Звання я отримав за те, що за моєї активної участі училище було відмінно підготовлене до проведення Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності з професії «Оператор комп’ютерного набору», при цьому я особисто був ведучим та за інші заслуги. Коли я атестувався, атестаційна комісія не мала до мене жодного зауваження по моїй роботі. Як ви всі бачите, я й до сьогодні ходжу на роботу, бо робота – це моє життя. До мене так само як і раніше приходять учні за порадою, і я нікому не відмовляю. Та й передати мені свою роботу нікому. Я ще раз хочу підкреслити, я вважаю, що мене звільнили з роботи незаконно.

       Андріюк О.Г., викладач, Валерій Миколайович, якщо контракт Вам буде підписано на 5 років, Ви підете до суду?

       Овсянніков В.М. – Ні.

       Михальчук О.В., юрисконсульт, - Вас звільнили законно і запропонували написати заяву на години. Ви відмовились.

       Овсянніков В.М. – Ви, Оксано Володимирівно, скажіть, що ви мені сказали після того, як мені була вручена трудова книжка!? Те, що ви зробили з наказом про комісію по трудовим спорам, який був створений в січні 2017 р., членів комісії ознайомили з цим наказом в лютому, а Ви його зареєстрували 05.09.2016 р., підробивши записи в книзі реєстрації наказів - більше у вас таких фокусів не вийде. Ваша посада називається «юристконсульт», ви повинні бути присутні на всіх нарадах і працювати не тільки на адміністрацію, а й надавати юридичні послуги працівникам та учням училища. На дверях має бути табличка з годинами прийому.

       Жарікова І.В., викладач, - Оксано Володимирівно, Ви молода особа, працюєте у нас всього 7 місяців, а ведете себе непристойно, займаєтесь махінаціями. У нас освітній заклад, ми всі повинні поважати один одного, а не поводити себе так, як ви собі це дозволяєте.

       Грибовська С.С., викладач, - Коли ми почали добиватись за квартири в гуртожитку, на той час начальником управління був Попович М.М., він нам категорично сказав, що анічого ви не доб’єтесь. Ця боротьба, правда, була протягом 5-ти років, але ми добились. Я думаю що і представник Управління знає цю історію. І ми прикладемо максимум зусиль, щоб Валерій Миколайович повернувся на свою посаду.

       Смаль Л.І., психолог, - Чесно кажучи, я не уявляю, хто може виконувати цю роботу краще, ніж Валерій Миколайович. Це величезний об’єм роботи, він знає її досконало. За будь-якою порадою всі учні йдуть до нього, та й не тільки учні. Він завжди зробить правильно і порадить як саме потрібно зробити. Виховна робота – це робота не тільки з учнями, батьками, педколективом, це і робота з поліцією, це і розв’язання сімейних конфліктів, це і Рада профілактики, роботу якої налагодив і регулярно проводив Валерій Миколайович і, яка дає відчутні результати. Всі ми це бачимо. Я думаю, що Валерій Миколайович повинен працювати на цій посаді і надалі.

       Мельничук О.В., викладач, - Ми тут вже багато говорили, але, щоб не бути голослівними, варто зайти на сайт училища і все одразу буде зрозумілим. Автор всіх статей Овсянніков В.М. Він сам фотографує все, що ми робимо в училищі, фото викладає на сайті. Виховна робота – це невидима робота, але це колосальна праця. Ми готуємо патріотів України. Національно-патріотичне виховання у нас на високому рівні. І це завдяки Валерію Миколайовичу.

       Вознійчук А.В., викладач, - Ми готуємося до нового набору. Що діти будуть розповідати майбутнім нашим учням про наше училище? Ми повинні піднімати престиж нашого навчального закладу. А ви своїми діями загострюєте відносини. Самоврядування у нас розвивалось, було на високому рівні. Ви його знищуєте. Керівник для того, що питання вирішувати, а не загострювати. Ми повинні консолідувати націю.

       Ситник С.А., викладач, - На мою думку в «управлінських діях» директора вбачається бажання розправитися з конкурентами, людьми, які є достойною опозицією його слів, дій тощо. Варто згадати доведення до написання заяви Псалтиру С.С., що явно не пішло на користь училищу. Зараз важкий час, грошей не вистачає, а ви ще 30% доплати даєте Олегу Євгеновичу. За які заслуги?!

       Максимчук О.І., викладач, - В нашому навчальному закладі склалась неординарна ситуація. Не буду повторюватись, бо вже багато хороших слів було сказано про роботу заст. директора з навчально-виховної роботи Овсяннікова В.М. Приєднуюсь до прохань педагогічного і трудового колективу про відкликання наказу про звільнення з посади і роботи Валерія Миколайовича. Вважаю, що трудового конфлікту немає, а є неприязні відносини між двома керівниками училища. Тому звертаюсь До Вас, Володимир Володимирович, з великим проханням чисто по-людськи, по чоловічому вирішити ці відносини. У випадку позитивного Вашого рішення, зросте авторитет Вас як директора училища; ми побачимо мудрого, виваженого, розсудливого керівника, який вміє вислухати думку колективу. Ще раз дуже Вас прошу, почуйте думку людей, не руйнуйте долю людини, яка добре знає свою роботу, пропрацювавши 30 років на педагогічному полі. Володимир Володимирович, не переймайте на себе функції Пилата, не розпинайте, адже ми всі напередодні великих християнських свят. І нехай і Вам, і нам усім Господь Бог у цьому допоможе. Дякую. Богданець В.В., викладач,- Безперечно ситуація нестандартна. Всі сторони повинні піти на зустріч один одному. При атестації Валерія Миколайовича атестаційна комісія жодних зауважень не зробила. Ви, Володимире Володимировичу, бачите настрій колективу. Я думаю, що цю ситуацію можна владнати на рівні училища і не виносити сміття з хати.

       Полякова Л.В., представник Управління освіти, науки та молоді - Я, як особа делегована від Управління, не можу промовчати. Коли я до Вас їхала, мені говорили, що тут зараз будуть крики, образи, бо у вас такий колектив. Я нічого подібного не почула. Вислухавши всі сторони, я зараз висновки зробити не можу. Але все, що я тут почула, донесу до керівництва. Загалом, на мою думку, питання має бути вирішене тет-а-тет. Все, що тут говорилось – комплексний процес. Себе оцінювати треба адекватно. 60 осіб відраховано минулого року – це багато. Треба звернути увагу на відвідування. Чому відраховано за рік 60 учнів? Це високий рівень відрахувань. Ця проблема всіх, а не заступника директора з навчально-виховної роботи. Мені сподобались ваші виступи, вони були толерантні. Хочу мати надію на вирішення цього питання. Я думаю, що компроміс буде досягнутий.

       Стамбульська О.М., викладач, - Володимир Володимирович, нам на збори передали звернення до Вас від учнів в особі учнівського парламенту.

       Романюк В.В., директор, - Передайте моєму секретарю, нехай вона зареєструє це звернення.

       УХВАЛИЛИ:

       1. Взяти до уваги виступ Полякової Л.В.

       2. Директору врахувати думку колективу і продовжити контракт Овсяннікову В.М. терміном на 5 років.

       Голова М.В.Касянчук

       Секретар С.Ф.Роса