5 ПОПУЛЯРНИХ НАУКОВИХ ПОМИЛОК

06.07.2016 10:07

       Міф №1: Сонце жовтого кольору .

       Дійсно, будь-яка людина на питання про колір Сонця впевнено відповість, що воно жовте. Але насправді це не зовсім так. Сонце тільки здається нам жовтим через проходження його світла через атмосферу нашої планети. А так воно БІЛЕ.

       Міф 2: Сахара - найбільша пустеля.

       Насправді, пустеля – це не обов'язково багато піску і пекельна температура. Взагалі, пустелею може називатися будь-яка місцевість, з рівнинною поверхнею, практично відсутньою флорою та специфічною фауною. C цієї точки зору найбільшою пустелею є зовсім не Сахара, а нескінченні крижані та снігові простори Антарктиди.

       Міф №3: Велика Китайська стіна - єдиний рукотворний об'єкт, що людина може побачити з космосу.

       Цей міф народився ще в XVIII столітті та виявився настільки живучим, що озвучується деякими вчителями географії та історії до сьогодні. Однак тепер вже точно доведено, що Велику Китайську стіну неможливо побачити ні з орбіти, ні тим більше з Місяця без застосування спеціальних оптичних приладів. Це пояснюється тим, що стіна не така вже широка (максимум 9,1 метра) і приблизно такого ж кольору, як і земля, на якій вона розташована.

       Міф №4: Вода проводить електричний струм.

       Інженери з охорони праці вчать, що електричні прилади і вода несумісні. Однак сама по собі вода є ізолятором. Просто в ній практично завжди є ті чи інші домішки, які і дозволяють воді проводити електричний струм.

       Міф №5: мобільний зв'язок працює з допомогою супутників.

       Цей міф виник завдяки повідомленням в ЗМІ, що з'являються час від часу про те, що відбувся запуск чергового «супутника зв'язку». Однак ці супутники не мають ніякого відношення до стільникового зв'язку. Насправді сигнал з мобільного телефону передається по ланцюжку від однієї базової станції до іншої. Навіть в тому випадку, коли ми зв'язуємося з іншим континентом, дані майже завжди передаються через підводні кабелі, а не через космос.