7 НАВИЧОК, ЗАРАДИ ЯКИХ ВАРТО ЗДОБУТИ ВИЩУ ОСВІТУ

10.07.2016 13:05

       Нещодавно я спілкувався з успішним ІТ спеціалістом, який багато разів намагався розпочати навчання у виші та жодного разу не продовжив його далі першого курсу. Звичайно, у багатьох ВНЗ є маса недоліків: застарілі програми навчання, недостатня технічна оснащеність, відсутність актуальних спеціальностей і висококласного викладацького складу. Але згодом ми дійшли висновку, що, незважаючи на сучасний культ самоосвіти, навчатись у вузі потрібно.

       Отже, - 7 навичок, які можна отримати разом з дипломом і які обов'язково принесуть користь в майбутньому.

       1. Вміння самостійно навчатися

       Значна частина сучасних ВНЗ рідко дають студентам повний обсяг необхідної для освоєння інформації. Вичленення необхідної інформації серед цифрового шуму – одна з найбільш важливих і складних в освоєнні навичка. Але інформацію мало знайти - її потрібно обробити, зрозуміти і перетворити в потрібну форму. Часто для цього потрібні не тільки значні зусилля із застосуванням вже отриманих навичок, а й навчання чомусь новому. Причому, ці необхідні вміння можуть не входити в освітню програму і, на перший погляд, ніяк не стосуватися навчання. Так що,- найчастіше людина з вищою освітою здатна сприймати і обробляти будь-яку інформацію.

       2. Вміння працювати в команді

       Саме в сфері вищої освіти людина змушена співпрацювати з іншими людьми. Бажано, - ефективно і якісно. Саме тут доводиться розподіляти масу поточних завдань для того, щоб хоч якось здати все. До того ж багато видів робіт передбачають обов'язкове виконання в колективі - наприклад, лабораторні роботи.

       3. Вміння спілкуватися з різними людьми

       На відміну від звичайного життя, де людина завжди може схоронитися від небажаного спілкування, завершити навчання у вищому навчальному закладі без контактів з людьми не вийде. Навіть при заочній формі навчання доводиться контактувати як мінімум з співробітниками ВНЗ. При денній формі навчання студент змушений спілкуватися з одногрупниками майже постійно. Саме тому університетська дружба - найміцніша, на все життя, що в подальшому дає великі можливості.

       4. Вміння працювати під керівництвом

       Уміння ефективно працювати під чиїмось керівництвом - унікальна, але дуже корисна якість, особливо на початку кар'єри. Уміння сприйняти чужий досвід приходить не відразу. Виключно за допомогою гайдів та інструкцій в Інтернеті, без особистого спілкування, неможливо навчитися багатьом необхідним речам. Є досвід, який передається тільки невербальними методами, - і отримання такого досвіду дуже важливо.

       5. Вміння виступати публічно

       У вузі доведеться виступати публічно. Звичайно, можна сховатися за спинами, але семінари і конференції неминуче підштовхують до виступів. Правило просте: хочеш успішно завершити навчання, - візьми участь в науковому та громадському житті, активно учись. Для цього необхідно виходити до аудиторії і під час розмови переконувати своїх слухачів, що тема поточної доповіді дуже важлива. Навик актуалізувати абсолютно порожню інформацію, щоби подати її красиво і не провалитися при виступі - дуже, дуже корисний в життя.

       6. Вміння працювати над непривабним проектом

       У житті доводиться стикатися з найрізноманітнішою роботою. На жаль, саме при отриманні вищої освіти стає зрозуміло, - ні одна цікава справа не обійдеться без занудства. За 4-6 років навчання людина звикає до цього, вчиться терпіти і долати власну нудьгу. Як правило, це призводить до більшої посидючості - а як без неї на роботі, нехай навіть улюбленій та цікавій?

       7. Вміння ставити цілі

       Постановка цілей - дуже складний навик, і без нього вищу освіту отримати дуже і дуже складно. Завжди існує вибір: відпочити, погуляти або виконати те чи інше завдання. Найчастіше завдань значно більше, ніж часу, і це змушує правильно розставляти пріоритети. Практично, саме під час навчання у ВНЗ з'являється можливість (найчастіше реалізується непомітно для себе) розвинути вміння працювати в багатозадачному режимі, вибравши правильний орієнтир.