ЧИТАЮЧИ ЕКО

30.08.2017 20:01

       Всіх людей можна розділити на кретинів, дурнів, глупців і божевільних.

       Правда, існують ще й нормальні, які в розумних пропорціях з'єднують в собі компоненти перших чотирьох психотипів. Ну і бувають ще генії, які змушують певним чином діяти один елемент, підживлюючи його іншими.

       Кретини: не вміють говорити по визначенню, і тільки з люттю бризкають в вас слиною. Страждають порушенням координації, нерідко потрапляючи морозивом собі в око. У двері, що обертаються навколо себе, зазвичай заходять з іншого боку.

       Дурні: як правило говорять невлад, «близько склянки». Наприклад, можуть запитати: «Як поживає ваша мама?» у людини, що недавно свою матір поховала. Дурні помиляються в правилах, але, коли помиляються вдало, то виглядають непогано.

       Глупці: помиляються не в поведінці, а в міркуваннях. Приклад: оскільки собаки гавкають, а всі тварини що гавкають - домашні, то й собаки - домашні тварини. Дурні можуть говорити і правильні речі, помилкові тільки їх посилки. І ще, - дурні - самий підступний психотип, бо вони важковпізнаваєми. І ще-ще: кожен великий мислитель - дурень для іншого великого мислителя.

       Божевільні: не піклуються про логіку. Діють по типу короткого замикання. У божевільних завжди в наявності якась ідея фікс, для підтвердження якої вони використовують все, що трапляється під руку. Їх можна впізнати по тій свободі, з якою вони ставляться до доказів.

       Джерело: Умберто Еко. Маятник Фуко. К .: Фіта, 1995