ІНАКШЕ - НІЯК!

17.08.2022 15:47



Журналіст The New York Times Ендрю Крамер з дозволу українських військових поспілкувався з партизаном із позивним «Сварог». Він розповів про свою діяльність в окупованому Мелітополі та про головну мету партизанів - показати окупантам, що вони не зможуть спати спокійно. 


• Після вторгнення «Сварога» направили до схованки на складі під Мелітополем, де він знайшов вибухівку, детонатори, автомати Калашнікова, гранатомет і два пістолети з глушниками. Мелітополь, де діє «Сварог», відтоді перетворився на центр опору. Атаки в місті тривають уже кілька місяців.


• Навесні «Сварог» і кілька членів мелітопольського осередку пробралися вночі через місто, щоб замінувати машину на стоянці поліцейської дільниці. Озброївшись кусачками, стрічкою та ліскою, партизани рухалися дворами та провулками, щоб не потрапити на російські блокпости.


• Минулого тижня колега «Сварога» замінував машину колаборанта олега шостака. «Сварог» не брав участі в цій місії. Його команда заклала бомбу під сидіння водія та налаштувала так, щоб машина вибухнула, коли заведеться двигун. Колаборант дістав поранення, але вижив. Місцеві видання писали, що йому буквально «відірвало дупу».


• Окремо журналіст NYT поспілкувався із двома партизанами. Вони розповіли про підпільний осередок під назвою «Жовта стрічка» - партизани розклеюють на окупованих територіях листівки та малюють графіті.


• Українське підпілля на окупованих територіях вважає зрадниками працівників поліції, муніципальних і регіональних державних службовців та вчителів, які погодилися працювати за російською освітньою програмою. Лікарі, пожежники та комунальники під це визначення не підпадають. 


• Українські військові почали готувати партизанів за кілька місяців до вторгнення. Паралельно Сили спеціальних операцій України формували більш структуровану та секретну програму, яка включала інструктаж з диверсій та вибухів.


@babel