ХТО ВПЛИВАЄ НА ПАПУ

06.09.2023 15:20


Хто впливає на Хорхе Маріо Бергольйо (папу Франциска) і стоїть за його антиукраїнськими висловлюваннями і промосковською політикою?

проф. Юрій Мицик 

          Кілька днів сидів і розбирався. Ніби розібрався.

Впродовж тривалого часу в Україні періодично спалахують обурення від різних заяв папи римського Франциска щодо війни в Україні і шляхів припинення війни, а також щодо самої рф, до якої у папи є певні сентименти. В контексті останніх звернень Франциска до молодих дегенератів у рф щодо важливості їхньої пам’яті про велику російську імперію Петра І і Катерини ІІ виникла потреба розібратися для чого і чому цей аргентинський хлопець дозволяє собі такі різні антиукраїнські висловлювання.

         Впродовж 2000-х років у Буенос-Айресі відбувалися періодичні зустрічі Хорхе Бергольйо (майбутнього папи Франциска) з Матео Дзуппі. На той момент Матео був пастором базиліки Санта-Марія-ін-Трастевере і активним учасником Спільноти Святого Егідія, яка, станом на сьогодні має беззаперечний вплив на Франциска і його внутрішню і зовнішню політику. Сама спільнота заснована у кінці 60-х років таким персонажем, як Андреа Рікарді, який у 2010 році був нагороджений “орденом преподобного Сергія Радонезького” (церковний орден російської православної церкви), а у 2014 році отримав ступінь доктора наук “загальноцерковної аспірантури та докторантури ім. святих рівноапостольних Кирила і Мефодія” (вищий навчальний заклад РПЦ). Думаю що такі факти є свідченням дуже тісних відносин Андреа Рікарді з РПЦ та його частих відвідин москви. Сам Рікарді неодноразово наголошував на необхідності тісних звязків Риму та РПЦ, а у 2015 році публічно критикував накладення санкцій на рф, наголошуючи на важливості впливу росїї на стабільність у середземноморському регіоні. Також Рікарді заявляв про необхідність капітуляції України заради припинення війни.

           Координація дій між РПЦ і спільнотою святого Егідія здійснювалась також і через уповноважених осіб РПЦ. Одним із таких є митрополит Антоній (Антон Севрюк). У 2011 році займав різні посади РПЦ у Римі, зокрема був секретарем адміністрації парафій РПЦ у Римі. В цей період навів відповідні контакти з спільнотою святого Егідія та її активними функціонерами (зокрема і з Матео Дзуппі). Нещодавно він приїздив до Риму де зустрічався з папою і головними дійовими особами спільноти Егідія, зокрема з Андреа Рікарді і Матео Дзуппі. А папа навіть цілував його “панагію”.

          У цій всій історії окреме місце виділене і для самого Матео Дзуппі. Після того, як Бергольйо став понтифіком (папою римським), він у 2015 року призначив Дзуппі архиєпископом Болонської єпархії, у 2019-го висвятив його у кардинали, а потім надав посаду президента Єпископської конференції Італії. Станом на сьогодні він виконує роль головного репрезентанта зовнішньої політики Ватикану, попри те, що є спеціальна структура, яка на це уповноважена – Державний секретаріат. Однак, Франциск, в обхід внутрішніх протоколів, наділив саме спільноту святого Егідія здійснювати міжнародні переговори під приводом миротворчих місій. Тут також важливо зазначити, що Державний секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін і відповідальний за стосунки з державами архієпископ Пол Ґаллахер, яких папа посунув на другий план, дуже чітко артикулюють питання російської агресії проти України, на відміну від Матео Дзуппі і інших представників спільноти святого Егідія.

          Нещодавно Матео Дзуппі відвідував москву де, зокрема, зустрічався з міжнародним злочинцем Марією Львовою-Бєловою, яка обіймає посаду дитячого омбудсмена рф і яка відповідальна за вивезення тисяч українських дітей з окупованих територій до рф. Зокрема, за ці злочини міжнародний суд в Гаазі видав ордер на арешт Бєлової. Дзуппі прекрасно розуміє, що рішення про повернення дітей до України приймає точно не Бєлова, а отже виникає підозра в намаганні “відбілити” цю злочинницю, зробити її стороною переговорів. І очевидно, що рішення про таку зустріч приймав не Дзуппі. Така зустріч продиктована у москві. Так само продиктована, як і слова голови єпископської конференції у росії Паоло Пецці про те, що “дуже важливо не піддаватися стереотипам, що інша сторона є і залишиться ворогом”. Це фактично намагання теперішнього Ватикану перевести московію з статусу агресора у статус “сторони конфлікту”

           Також дуже цікавою була поїздка Матео Дзуппі до Вашингтона на зустріч з Байденом. Цікавою тим, що ця зустріч відбувалась без участі ключових осіб римо-католицької церкви США, які очевидно дотримуються у своїх оцінках війни в Україні лінії Державного секретаріату, а не папи і спільноти святого Егідія. Тобто папа не дав добро на їх участь у цих переговорах, які Дзуппі вів з Байденом від імені Ватикану (не будучи офіційним представником Ватикану).

          Окремо слід зазначити, що після безпосередніх внутрішніх директив Дзуппі і Рікарді велика кількість членів спільноти святого Егідія брала участь у масових демонстраціях лівих сил Італії проти політики прем’єрки Італії Джорджі Мелоні щодо надання Україні зброї. Я особисто не виключаю, що ідея демонстрацій також належить спільноті Егідія з подачі москви.

Марією Львовою-Бєловою

          Москва має тотальний вплив на політику Франциска. Як через контрольовану нею і впливову у Ватикані спільноту святого Егідія, так і через безпосередню комунікацію російської дипломатичної місії з папою. 25 лютого 2022 року (другий день агресії!!) Франциск відвідав представництво російської федерації при Святому Престолі і “надвичайним і повноважним” послом рф у Ватикані Авдєєвим.

       Мета – дізнатись про ситуацію в Україні. Думаю не варто пояснювати як описали ситуацію русскі на цій зустрічі. А для того, щоб нам було зрозуміліше наскільки важливим є вплив на Ватикан для москви є той факт, що останнім призначеним послом рф у Ватикані є іван солтановський – зубр московської дипломатії, який до цього був постійним представником рф у Раді Європи і дуже добре обізнаний із ситуацією на європейському дипломатичному рівні.

Станом на сьогодні, спільнота святого Егідія має представництва у Львові, Києві і Івано-Франківську. Незважаючи на гуманітарну місію в Україні і “допомогу” внутрішньопереміщеним особам, ця структура є ворожою. Ця “допомога” цілком реально може бути за гроші москви, для якої це можливість впливати на ситуацію в Україні. Я сподіваюсь, що місцева влада наших трьох міст, а також Українська Греко-Католицька Церква візьмуть це до уваги, перед тим, як взаємодіяти з ними. Ну а наша дипломатія і спецслужби мають активніше взаємодіяти зі здоровими середовищами Ватикану і робити все можливе для заміни аргентинського пройдисвіта на посаді глави католицької церкви на достойного священослужителя, який вміє відрізняти добро і зло.

© проф. Юрій Мицик