ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ СКЛАВ КАЗКУ

03.09.2019 10:03

     Присвячений медитації сайт Calm опублікував "нову" казку братів Грімм під назвою "Принцеса і Лисиця".

     За запевненнями творців сайту, це перша казка, яка написана штучним інтелектом, повідомляє BBC.

     Твір є результатом співпраці з Botnik Studios - співтовариством письменників, художників і розробників. Як відзначили в Calm, цей метод можна назвати "літературним клонуванням".

     Співробітники Botnik використовували програму штучного інтелекту для генерації слів і фраз, які можуть бути знайдені в оригінальних казках Грімм. За словами Джеймі Бру, виконавчого директора Botnik, письменники-гуманітарії зібрали разом пропозиції, щоб сформувати "грубу форму історії".

     Повна версія історії доступна для клієнтів Calm, але короткий уривок доступний на сайті. Правда, в ньому взагалі не про лисицю, а про кобилу.

     "Давним-давно жила-була золота кобила із золотим сідлом і красивим фіолетовим квіткою у волоссі. Кобила принесла квітку в село, де принцеса пустилася в танок від думки про те, як красиво і добре виглядає кобила."Вона чудова! - сказала принцеса своєму батькові, королю хліба і сиру. - Ти даси їй що-небудь поїсти і попити, якщо я нарешті вийду заміж за принца?" Розумієте, король давно умовляв свою дочку вийти заміж за єдиного відповідного принца в королівстві. Проблема в тому, що вона не любила його і продовжувала відмовляти на його пропозиції. Зрадівши, король сказав: "Ходімо зі мною до підвалу замку, де у мене є шматочок пирога і сік для цієї дивної істоти - твоєї кобили".

     "Принцеса і Лисиця" може бути першою казкою, створеної штучним інтелектом, але техніка, яка її створила - з використанням комп'ютерів для створення контенту, а потім з використанням людей для редагування цього контенту, досить поширена.

     Художник Маріо Клінгеманн каже, що це насправді не новинка: "Цей тип творчого методу використовувався художниками і авторами ще до появи комп'ютерів". Він вказує на Вільяма С. Берроуза, який популяризував те, що називається ріжучим методом письма в 1950-х і 1960-х роках: взяти фрагмент тексту, розрізати його на частини і перебудувати його, щоб сформувати нову композицію.

     Раніше НВ повідомляло, що команда розробників Botnik Studios виклала в мережу три сторінки нової книги про Гаррі Поттера, яку пише нейромережа. Текст, який написала програма, називається "Гаррі Поттер і портрет того, що виглядає як величезна купа попелу". Алгоритм Predictive Writer, за допомогою якого був написаний цей текст, тренували на всіх семи книгах про Гаррі Поттера. Його робота схожа на алгортіми автозаповнення в месенджерах і "розумних" клавіатурах. Словник Predictive Writer збігається зі словником Поттеріани; в нього входять імена персонажів, назви вигаданих істот і характерні жаргонізми. Втім, такий словник іноді створює абсолютно несподівані конструкції. Наприклад, Рон Візлі намагається з'їсти батьків Герміони, а смертежери цілують один одного.

     Джерело: https://techno.nv.ua/ukr/innovations/shtuchnij-intelekt-napisav-kazku-za-motivami-knih-brativ-hrimm-2465506.html